enligtpatrik.se
biblioteket tjänar miljarder på avgifter
2015-06-25

Det är gratis att låna böcker på biblioteket MEN precis som med banker som erbjuder "gratis lån" har de istället progressiva och DYRA avgifter om man är en enda dag försenad. I januari fick jag böta 250 i förseningsavgifter för att jag missade med några dagar! Helt absurt mycket! Det är 10 kr per bok och vecka men lånar men många som jag gör för att jag inte orkar åka dit varje dag för att låna en ny så kan de bli stora summor.

Idag har jag 5 böcker som är försenade för att det har vart midsommar. De är bara TRE dagar försenare men ÄNDÅ ska de giriga bibliotekarierna har 100 spänn av mig.

Skulle alla myndiga vuxna låna som jag skulle biblioteket tjäna 4'080'000'000, dvs 4 miljarder om året bara på förseningsavgifter! Det är lite väl högt men ändå ett tak baserat på 6 miljoner medborgare. Även om bara 1 miljon människor blir försenade med 5 böcker om året vilket är ett troligare scenario är det inkomster på 50'000'000, dvs 50 miljoner kronor bara i förseningsavgifter!

Säjer bara det. Det är inga förseningsavgifter på thepiratbay! Biblioteket är snart historia......Lite exempel på avgifter. Ihopräknat blir det nog flera miljarder bara för stockholms bibliotek:
nytt bibliotekskort 20 kr
reservation 10 kr
försening 10 kr per exemplar och påbörjad vecka
påminnelse 20 kr
räkning 50 kr
Förseningsavgiften kan högst bli 100 kr per exemplar.

Försvunna eller skadade medier:
bok 300 kr
pocket/bokhäfte 100 kr
bok & cd 300 kr
ljudbok 300 kr
musik-cd 300 kr
dvd 600 kr
dataspel och cd-rom 600 kr
språkkurs 600 kr
tidskrift, lösnummer 100 kr
tidskrift, hel årgång 300 krJag hade dock både tur och otur när jag försökte lämna tillbaks idag. Skulden var 150 kr (eller mer) men bibliotekets webbsida funkar ju inte så bra tydligen och döljer delar av skulden likt internettroll. Dock var den en snäll bibliotekarie som drog ner skulden till 50 kr vilket är mer rimligt.

Mitt förslag är dock att ha en MAX avgift per vecka precis som de har per bok. Ännu smartare vore att sänka avgiften till 1-5 kr per bok/vecka. Eller ännu smartare, ha TVÅ påminnelser eller börja med avgiften några dagar senare efter påminnelsen. Men det skulle biblioteket förlora många miljoner på så det kommer nog inte hända. Snarare kommer biblioteken privatiserat, börja med inträde och höja alla avgifter vilket vi sett med t.ex svenska museer.

LÄS MER: https://biblioteket.stockholm.se/att-anv%C3%A4nda-biblioteket/l%C3%A5na-och-reserveraenligt patrik slutar vi hr...